Tuulilasin korjaaminen ja vaihto

Pienet vauriot – tuulilasin korjaaminen

Kiveniskemät tuulilasissa ovat jokaisen autoilijan riesana. Vahinkojen minimoimiseksi iskemä kannattaa paikkauttaa mahdollisimman nopeasti, sillä niistä saattaa lähetä leviämään laajempi halkeama, jolloin koko tuulilasin voi joutua vaihtamaan.

Ensiavuksi kiveniskemään suositellaan sen peittämistä läpinäkyvällä teipin tai tarran palalla. Näin estetään lian pääseminen vauriokohtaan ja paikkaaminen helpottuu.

Kiveniskemiä korjataan monilla korjaamoilla ja muita autojen huoltoon liittyviä palveluja myyvissä pisteissä. Iskemän korjausmenetelmiä on lukuisia; paikkaamiseen voidaan käyttää muun muassa hartsia tai uv-kovetteista sidosainetta.

Hinta riippuu usein iskemän koosta ja vaihtelee, usein välillä 40-80 euroa. Korjaus on usein mahdollista tehdä odottaessa.

Suuret vauriot – tuulilasin vaihto

Jos kiveniskemä pääsee leviämään tai tuulilasi vahingoittuu muuten laajemmalta alueelta, se saatetaan joutua vaihtamaan kokonaan.

Ennen kuin päättää missä lasin vaihdattaa, kannattaa pyytää tarjouksia useammasta paikasta. Samanlaisen perustuulilasin vaihtohinnat voivat vaihdella yrityksestä ja paikkakunnasta riippuen huomattavasti, alle 200 eurosta jopa yli 600 euroon. Kovalta tuntuviin hintapyyntöihin lienee vaikuttanut tuulilasivakuutusten yleistyminen: kun maksajana on vakuutusyhtiö, asiakkaan hintaherkkyys vähenee. Tarjouspyynnössä kannattaa siis mainita meneekö korjaus omaan vai vakuutusyhtiön piikkiin.

Hintoja vertailtaessa kannattaa myös huomioida tuulilasia kiertävän listan hinta. Lista saatetaan joutua vaihtamaan tuulilasin vaihdon yhteydessä, mutta sen hinta ei tyypillisen hinnoittelukäytännön mukaan sisälly tuulilasin vaihdon hintaan. Myös listojen hinnat vaihtelevat yrityksittäin kympistä useisiin kymmeniin euroihin. On myös liikkeitä, jotka ottavat vastuun listan säilymisestä ehjänä tuulilasin vaihdon aikana, eivätkä laskuta listaa asiakkaalta, mikäli se joudutaan vaihtamaan.

Se miten liikkeitten hinnoittelu jakautuu itse lasin ja listan välillä, on kuitenkin sivuseikka, sillä kokonaishinta ratkaisee edullisimman vaihtopaikan. Tietysti myös välimatkat ja mahdolliset tuttavien suositukset vaikuttavat tuulilasinvaihtoliikkeen valintaan.

Tuulilasin vaihto vie aikaa tuulilasityypistä ja vaihtajasta riippuen yleensä puolikkaasta päivästä yhteen työpäivään.

Tuulilasivakuutukset

Tuulilasivakuutuksia myyvät muun muassa vakuutusyhtiöt, yleinen nimi tuulilasin korjauksia ja vaihtojen korvaavalle vakuutukselle on lasiturva. Tyypillinen korvattava tapaus on nimenomaan kiven tai muun lentävän esineen aiheuttaman iskemän vaatima korjaustoimenpide. Vakuutusehdoissa on eroja riippuen vakuutuksen myöntäjästä.

Lasivakuutuksen hinnat vaihtelevat noin 20 eurosta 50 euroon ja riippuvat myös muusta otettavasta vakuutustasosta. Omavastuuosuus on 150 euron luokkaa, eikä vakuutusturvan hyödyntäminen tyypillisesti aiheuta bonusten alenemista.

Karkeasti arvioiden vakuutuksen ottaminen kannattaa, mikäli tuulilasin joutuu vaihdattamaan kerran kolmessa vuodessa (lasivakuutusmaksun ollessa 25 euroa vuodessa, omavastuuosuuden ollessa 150 euroa ja uuden lasin maksaessa 250 euroa). Mikäli tuulilasi pysyy ehjänä pitempiä aikoja, hyötysuhde alkaa kääntyä vakuutusyhtiön hyväksi.